Nieuws

Hackers richten pijlen op kmo's

Nu grote ondernemingen serieuze stappen zetten om hun data te beschermen, richten cybercriminelen zich steeds meer op kleinere bedrijven.

 
Sterke investeringen in IT-veiligheid door grote bedrijven doen cybercriminelen het geweer van schouder veranderen. Ze richten zich steeds meer op kmo’s. Dat stelt Erik De Jong, Lead Expert Cybercrime van het Nederlands IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT.
 
Kleinere bedrijven hebben vaak niet het budget, en vinden het ook minder nodig, om extra stappen te ondernemen om hun digitale data te beschermen. De Jong waarschuwt: “Hackers zullen zich nu vooral focussen op kmo’s die minder middelen hebben om de grootschalige maatregelen te treffen zoals grote ondernemingen.”

Meer opleiding nodig

Het is een feit dat cybercriminaliteit aan een opmars bezig is. In België steeg het aantal gemelde incidenten per maand met 142 procent in 2014 tegenover het jaar daarvoor, volgens cijfers van CERT. Daar komt bij dat de beschermers, de IT-verantwoordelijken die computers veilig moeten houden, vaak niet genoeg kennis en vaardigheden op dat vlak bezitten. Een Nederlandse studie van verzekeringsmaatschappij Interpolis wees uit dat maar 39 procent van de Nederlandse IT-beheerders zich capabel achtte in het domein van de cybersecurity.
 
Verder toonde dat onderzoek aan dat ongeveer één op twee werkgevers hun personeel bewust aanspreken over het belang van digitaal veilig werken. Dit gaat van het geven van enkele richtlijnen tot het houden van specifieke opleidingen. Ook hier kan nog vooruitgang geboekt worden. “Men moet een rijbewijs hebben omdat rijden met een auto gevaarlijk is. Maar men laat iedereen met een computer werken met toegang tot gevoelige informatie, zonder enige opleiding op vlak van cybersecurity. Dat is gewoon de kat bij de melk zetten,” verklaart De Jong.
 
Er is gelukkig ook goed nieuws. Voor de bescherming van software kunnen verschillende maatregelen genomen worden die relatief simpel zijn en niet al te kostelijk. De Jong: “Als je een beperkt budget hebt voor cybersecurity, moet je ervoor kiezen om de belangrijkste elementen te beschermen, zoals je geldstromen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business