Waarom continu e-mails checken nu echt slecht voor u(w werk) is

Het probleem is gekend: e-mails zuigen veel van uw dagelijkse werktijd op en zijn enorm afleidend. Er is nu ook een wetenschappelijke verklaring hoe dat precies zit.

 
E-mails lezen maakt uw hersenen duizelig. Althans, dat is de conclusie van een onderzoek gedaan aan de Canadese McGill Universiteit in Montréal. Het geeft een wetenschappelijke verklaring waarom continu uw e-mails checken funest is voor uw productiviteit.

Tussen positief en negatief

Professors Levitin en Menon, uitvoerders van de studie, stellen dat mensen constant wisselen tussen twee bewustzijnstoestanden: taak-positief (dus geconcentreerd op een opdracht) of taak-negatief (dagdromen of afdwalen). Wanneer u te vaak en te vlug wisselt tussen die twee toestanden, zijn uw hersenen in de war en niet in staat om zich op een van beide bewustzijnssituaties te richten.  Als u frequent uw mails doorneemt, op sociale media zit of op het net surft, zit u nu precies in die tussentoestand.
 
Om uw productiviteit te optimaliseren is het dus de boodschap om dat aan banden te leggen of te beperken. Levitin verwoordt het zo: “Een e-mail waarvan je weet dat die is aangekomen, en die ongelezen in je inbox wacht, kan je aandacht opzuigen als je brein erover blijft denken en je afleidt van wat je aan het doen bent. Wat staat er in? Van wie is het? Is het goed of slecht nieuws? Het is beter om je mailprogramma af te zetten dan om de constante waarschuwingen te horen en te weten dat je berichten negeert.”

Mailproject

De professoren bevelen dan ook aan om het lezen van uw mails als een individuele taak of project te behandelen en er een bepaalde tijdsperiode voor uit te trekken tijdens je werkdag. Het afzetten van notificaties op je pc of smartphone helpt al, en als u het radicaler wil aanpakken dan kan u ook gewoon uw mailprogramma niet openen tot het tijdstip waarop u het hebt ingepland. Het installeren van een management app zoals Mailbox of het Belgisch InboxZero is ook een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business