Nieuws

EU zoekt 825.000 IT’ers

Zonder verandering stevent de Europese unie af op 825.000 openstaande vacatures in de IT-sector en een potentiële kloof met de concurrerende continenten in 2020. Een grote coalitie moet het tij keren.

Verschillende landen, waaronder België, hebben zich woensdag bij de Grand Coalition for Digital Jobs gevoegd. Dat is een verbond die in 2013 door de Europese Commissie werd opgericht en die zich concentreert zich op het stimuleren van IT-onderwijs, zowel onder studenten als arbeiders.
 
En dat is nodig, want de EU heeft berekend dat er een groot tekort aan geschoolde IT-krachten zal zijn in 2020. Tot 825.000 banen kunnen daardoor oningevuld blijven. Die kloof tussen vacature en arbeidsmarkt laat zich vandaag al voelen in Duitsland, en zal ook in het Verenigd Koninkrijk en Italië alleen maar breder worden als er niets verandert.
 
Het aantal afgestudeerden uit IT-richtingen in Europa is tussen 2006 en 2013 met 13 procent gedaald. Algemeen gezien heeft een derde van de Europese werkkrachten weinig tot geen digitale kennis, 15 procent heeft zelfs nog nooit het internet gebruikt. “Er is duidelijk nood aan een aanmoediging van digitale skills op elk niveau, van heroriëntering en van levenslang leren in heel Europa en zijn regio’s,” stelt Günther Oettinger, Europees Commissaris voor  Digitale Economie en Samenleving. Hij sprak de unielanden toe op de EU Digital Assembly in Riga.
 
België sloot zich samen met collega EU-naties Nederland, Cyprus en het Verenigd Koninkrijk aan bij de Grand Coalition for Digital Jobs. Oudere leden zijn Griekenland, Bulgarije, Malta, Italië, Litouwen, Letland, Polen en Roemenië, die al projecten in het kader van het digitale verbond hebben lopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business