Nieuwe technologie perst uiterste uit radiospectrum

Een nieuwe draadloze in draadloze technologie verdubbelt de capaciteit wifi en 4G. Ook wereldwijde roaming wordt mogelijk.

Ooit al eens gebruik gemaakt van publiek internet? Waarschijnlijk wel, en waarschijnlijk viel het je op dat de snelheid van publieke hotspots paniekerige flashbacks uitlokt naar tijden waarin breedband enkel in sciencefictionverhalen ter sprake kwam. Draadloos internet werkt op een deel van het radiospectrum, en dat deel kan maar door zoveel toestellen tegelijkertijd gedeeld worden. Willen er te veel computers en smartphones verbinden met het draadloze internet, dan valt de snelheid in het beste geval terug tot een slakkengang, in het slechtste geval wordt het internet gewoon onbruikbaar.

Geroep en gefluister

Met de huidige technologie bestaat er geen goede (draadloze) oplossing voor dat probleem. Het bruikbare radiofrequentiespectrum is beperkt en daar valt niets aan te veranderen. Onderzoekers van de universiteit van Bristol in het VK besloten daarom om technologie te ontwikkelen die het beschikbare spectrum efficiënter gebruikt.

Vandaag verloopt communicatie tussen de router en je computer via twee kanalen: één om te zenden en één om te ontvangen. Dat moet omdat het verzonden signaal miljarden keren sterker is dan het ontvangen signaal. Vandaag kan je smartphone dus niet horen wat je router terug stuurt over het lawaai van de eigen transmissie. De onderzoekers vergelijken de tweekanaalsoplossing met telefoneren via twee telefoonlijnen: één om te spreken en één om te luisteren.

Filteren

Het team in Bristol zocht en vond een manier om het praten en het luisteren via eenzelfde kanaal te doen, zonder een verlies in de kwaliteit van het signaal. Het resultaat: eenzelfde toegangspunt, zij het voor wifi, zij het voor mobiel internet, kan dubbel zoveel toestellen bedienen, of dubbel zoveel data verzenden.

De technologieën achter de zogenaamde full-duplex tranceiver zijn goedkoop en klein, zodat de nieuwe uitvinding in theorie probleemloos geïntegreerd kan worden in alle mobiele toestellen. De uitvinding van doctoraatstudent Leo Laughlin en collega’s staat een toestel toe om de zelf veroorzaakte storing op het gebruikte kanaal te onderdrukken met een factor van 100 miljoen. Zo kan de radio-ontvanger gekregen signalen wel duidelijk onderscheiden van de eigen verzonden data.

Wereldwijde roaming

De tweekanaalstechnologie van vandaag vereist een apart filteronderdeel voor iedere frequentieband. Voor mobiel internet zijn er al naargelang de regio verschillende banden in gebruik. Fabrikanten stemmen de radiozenders in hun toestellen af op de gebruikte band in een bepaalde regio (zoals Europa of de VS), maar omwille van plaatsgebrek zijn toestellen niet in staat om met signalen uit een andere regio om te gaan. De duplextechnologie maakt aparte filters overbodig, zodat hetzelfde toestel overal ter wereld toegang krijgt tot mobiel internet.

Bovendien kan de technologie de kosten van mobiel internet drukken. “Omdat de zenders en ontvangers wereldwijd identiek worden ontstaat er een schaalvoordeel”, aldus de wetenschappers. Bovendien moeten providers minder basisstations voorzien. In de nabije toekomst zal de nieuwe technologie nog niet meteen in je smarphone verschijnen, maar de kans is reëel dat de duplextechnologie in toekomstige wifi- en 5G-standaarden zal worden opgenomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business