Nieuws

Netflix alleen voor netneutraliteit wanneer het goed uitkomt

Netflix vindt eigen data belangrijker dan die van de rest van het internet. Een spijtige houding die indruist tegen eerder engagement van de streamingdienst zelf, net als de principes van het vrije internet.

Het populaire Netflix komt naar Australië en Nieuw Zeeland. Op het eerste zicht niet het interessantste nieuws voor onze contreien, ware het niet dat de videostreamingdienst in haar aankondiging haar principes omtrent netneutraliteit volledig overboord gooit. Wie in de twee landen naar Netflix kijkt met de lokale internetprovider iiNet zal dataverkeer voor het streamen van de films en series niet bij de maandelijkse limiet geteld zien. Dat weet The Verge. Mag je iedere maand 100 GB downloaden en kijk je ter waarde van 100 GB Netflix, dan staat je teller nog steeds op nul.

Waarom neutraliteit?

Netneutraliteit is het idee dat iedere byte gelijk is: internetserviceproviders mogen geen onderscheid maken op basis van de herkomst van data. Noem het een digitale antiracismepolitiek. Wanneer zo’n onderscheid wel gemaakt wordt, dan kunnen ISP’s bepaalde datastromen gratis maken, terwijl andere duurder of trager gaan. Zo houdt het vrije internet al snel op te bestaan: grote giganten kunnen deals sluiten met ISP’s, kleine websites kunnen dat niet. Een onafhankelijke film streamen via een eigen website telt zo wel bij je datalimiet, net als Youtube of eender welke andere activiteit op het net.

Bochtenwerk

In April van 2014 had de CEO van Netflix Reed Hastings het volgende te zeggen over de problematiek: “Comcast (een Amerikaanse provider, nvdr) moet datalimieten voor iedereen gelijk toepassen, of helemaal afschaffen.” De CEO maakte de statement nadat het Amerikaanse Comcast trafiek van (gratis) Netflixconcurrent Hulu niet bij het maandelijkse verbruik bijrekende. Vervang Comcast door het Australische iiNet en Hulu door Netflix, en de aandachtige lezer zal zien dat de dienst vandaag een bocht van 180 graden maakt nu de kaarten in het eigen voordeel geschud zijn.

Principes

Een spijtige zaak, want de verdediging van de netneutraliteit is een principekwestie. Het is eenvoudig om zelfs jaloers te zijn op onze Australische vrienden omdat ze onbeperkt House of Cards in 4K kunnen streamen maar de implicaties van de deal van Netflix op de lange termijn zijn niet bepaald rooskleurig. Een internet waar grote bedrijven gratis datastromen kunnen aanbieden via deals met ISP’s is een internet waar kleine websites een tweede plaats zullen innemen. Veel grote bedrijven zoals Google, Wikipedia, Mozilla en tot voor kort ook Netflix stonden daarom als één blok achter de netneutraliteit. Helaas lijkt Netflix zich in die kwestie schijnheilig te hebben opgesteld.

Gelukkig heeft het lobbywerk van Netflix voor de bocht haar vruchten afgeworpen. Na Nederland en Chili zagen de VS de neutraliteit enkele dagen geleden verankerd worden in een wet. Ook Europese wetgeving daaromtrent is met de Connected Continent-regelgeving in de maak, maar die moet  nog finaal gestemd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business