Nieuws

Europa herbekijkt afschaffen roamingkosten

Een nieuw Europees voorstel maakt het onzeker of de roamingkosten dit jaar al zullen worden afgeschaft. Maar er is ook goed nieuws.

Europese operatoren zouden nog minstens tot 2018 extra roamingkosten mogen aanrekenen aan gebruikers die mobiel bellen of internetten in het buitenland. Dat blijkt uit een document dat Reuters kon inzien.

Nochtans staat het afschaffen van roamingkosten hoog op de agenda van de Europese Commissie. Die legde in 2013 al de basis voor een voorstel om de nationale telecomgrenzen open te stellen. Vorig jaar stemde het Europese Parlement overtuigend voor een afschaffing van de extra kosten tegen het einde van 2015, maar daar lijkt dit nieuwe voorstel een mouw aan te passen.

Het voorstel is afkomstig van Letland, dat momenteel het Europese voorzitterschap heeft. In het document wordt voorgesteld om de roamingkosten nog ten minste tot 2018 toe te laten. Vermoedelijk wil men hiermee de providers tegemoet komen, zij zijn immers niet opgezet met een afschaffing van de roamingkosten.

Toch is er ook goed nieuws want in het document wordt ook een voorstel gedaan om gebruikers een roamingbudget te geven, waarmee ze in beperkte mate kunnen bellen en internetten in het buitenland aan hun binnenlands tarief. Hoe groot dat budget precies zou zijn, is nog onduidelijk.

Daarnaast zouden ook de maximumtarieven voor roaming verder naar beneden worden gehaald tot maximaal 5 cent per megabyte of belminuut.

Het voorstel van Letland wordt volgende week door de 28 lidstaten besproken, maar zelfs als ze allemaal hun akkoord geven, moet er nog een compromis worden overlegd met het Europese Parlement en de Europese Commissie. Het is dus zeer aannemelijk dat het voorstel nog een aantal aanpassingen zal krijgen alvorens het ooit wordt uitgevoerd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business