Nieuws

Wissels in Samsung-top na slechte resultaten

Boo-keun Yoon, hoofd van consumentenelektronica bij Samsung, neemt waarschijnlijk ook de leiding over de mobiele divisie. Dit meldt de Wall Street Journal.

Samsung Electronics overweegt een belangrijke wijziging in het management van het bedrijf door te voeren.

Boo-keun Yoon, de mede-CEO die verantwoordelijk is voor de consumentenelektronica, krijgt mogelijk ook de onderpresterende mobiele divisie onder zich. Dit stelt de Wall Street Journal. De krant citeert mensen die bekend zijn met de zaak. Een definitieve beslissing is nog niet genomen.

Het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant zakt in het derde kwartaal terug naar 23,8 procent ten opzichte van 32,5 procent een jaar geleden. Dit meldt onderzoeksbureau IDC. Vorige week nog maakte Samsung bekend 25 tot 30 procent minder nieuwe toestelmodellen te lanceren in 2015.

Opstapelende voorraad
De nettowinst van Samsung halveerde bijna in het derde kwartaal. De niet verkochte voorraad stapelt zich op in warenhuizen omdat het bedrijf de vraag naar zijn vlaggenschip, de Galaxy S5, grof overschat heeft. Ook voor deze informatie gebruikt de Wall Street Journal bronnen binnen de onderneming.

De nieuwe managementstructuur kan bijdragen aan een snellere reactietijd richting ontwikkelingen en concurrenten op de smartphonemarkt. Vooral goedkope Chinese spelers zijn een doorn in het oog.

Open en intelligent thuisplatform
Van Yoon wordt tevens verwacht dat hij Samsung helpt in de strijd om de met internet verbonden huisapparaten. Hij is de grootste drijfveer binnen het bedrijf in die richting. Dit uit zich onder meer in de overname van SmartThings.

In augustus liet Samsung optekenen dat SmartThings opereert als een zelfstandig bedrijf binnen de groep van het Open Innovation Center. De strategie is om een open en intelligent thuisplatform te ontwikkelen dat interessant is voor derde partijen, ontwikkelaars, fabrikanten en consumenten.

Drie-bazenmodel
Samsung wil nog niet ingaan op de vele geruchten en speculaties. Als het overwogen scenario daadwerkelijk tot uitvoer wordt gebracht, wordt het huidige hoofd en mede-CEO van de mobiele divisie J.K. Shin uit zijn rol gezet. Voor de derde mede-CEO, Oh-Hyun Kwon, die verantwoordelijk is voor componenten als halfgeleiders en schermen, verandert er waarschijnlijk niets. Het model met drie bazen is vorig jaar ingevoerd.

Het artikel over het leiderschap bij Samsung komt in aanloop naar de jaarlijkse wissel. Er is sowieso een lege stoel in te vullen. Voorzitter Kun-Hee Lee werd in mei opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hartaanval. Het is de verwachting dat zijn zoon Jay Y. Lee, die nu vice-voorzitter is, zijn positie overneemt. Alleen is nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business