Nieuws

Gemeenten onvoorzichtig met persoonsgegevens

De Belgische steden en gemeenten springen vaak onvoorzichtig om met de persoonlijke gegevens van hun inwoners. In kleine gemeentes is er in veel gevallen zelfs niemand die zich bezighoudt met computerbeveiliging, zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

De gemeentehuizen hebben toegang tot heel wat privacygevoelige informatie over hun inwoners. Behalve de gewone identiteitsgegevens uit het Rijksregister, hebben ze ook toegang tot heel wat databanken waarin onder meer informatie te vinden is over de gemeentebelastingen die een inwoner betaalt, hoeveel hij verdient, of hij al GAS-boetes heeft moeten betalen, en ga zo maar verder.

“Dat maakt gemeenten een doelwit van hackers,” zegt Willem Debeuckelare van de Vlaamse Toezichtscommissie tegen Het Nieuwsblad. De commissie vergadert maandag met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, en wil dat alle gemeenten tegen begin volgend jaar een veiligheidsplan in de maak hebben. Gemeenten die daar geen werk van maken, zouden in de toekomst dan kunnen worden beboet.

[related_article id=”158578″]

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business