Nieuws

Nederlandse overheid mag illegaal verkregen data gebruiken

Gegevens die de NSA verkrijgt op een manier die in Nederland niet is toegestaan, mag toch gebruikt worden door de overheid. Zo oordeelt de Hoge Raad.

De Hoge Raad der Nederlanden heeft besloten dat de overheid gebruik mag blijven maken van gegevens die verzameld zijn door buitenlandse agentschappen, zelfs als de informatie in kwestie verkregen is in strijd met de Nederlandse wet.

Een verbond van organisaties en burgers had de zaak aanhangig gemaakt tegen de staat in een poging de illegale data te vernietigen. Het verbond – met onder meer journalisten, advocaten en privacygroepen – vindt het niet te rechtvaardigen dat de Nederlandse overheid informatie gebruikt die het krijgt van agentschappen als de NSA. Dit terwijl men op de hoogte is van het feit dat de data verkregen is op manieren die in Nederland niet zijn toegestaan.

[related_article id=”158578″]

Samenwerking noodzakelijk
De Hoge Raad geeft toe dat de mogelijkheid bestaat dat de agentschappen informatie verzamelen en gebruiken op manieren die niet overeenkomen met de Nederlandse wet- en regelgeving, maar tegelijkertijd oordeelt het hof dat samenwerking met buitenlandse agentschappen noodzakelijk is om de veiligheid van de Nederlandse bevolking te garanderen. Daarnaast merkt de raad op dat buitenlandse agentschappen zich aan minder privacyregels hoeven te houden bij het verzamelen van data.

Een situatie waarin niet langer samengewerkt mag worden met buitenlandse agentschappen is volgens de Hoge Raad onwenselijk en zelfs ondenkbaar, alleen maar omdat “ze niet bekend zijn met de werkmethodes en omdat er een risico bestaat dat de informatie op een niet toegestane wijze verzameld is”. Alleen in individuele zaken kan het gebruik van illegaal verkregen informatie een schending van de privacy zijn.

De wet- en regelgeving hierover zijn nogal al verschillend in Nederland en de Verenigde Staten, zeker wanneer het gaat over het onderscheppen van gegevens zonder specifiek doel. In Amerika mogen de agentschappen grote hoeveelheden data afluisteren zonder een speciale reden, in Nederland is dat niet toegestaan. Het Nederlandse parlement werkt momenteel aan een voorstel om hier verandering in te brengen.

Telefoongesprekken
Hoewel het verbond de zaak in feite heeft verloren, staan de deelnemers toch niet met lege handen. In februari van dit jaar gaf de regering toe dat de gegevens van 1,8 miljoen telefoongesprekken in handen van de NSA niet door de Amerikaanse inlichtingendienst verzameld was, maar door zijn Nederlandse tegenhanger. Die hebben het vervolgens gedeeld. Deze onthulling kwam waarschijnlijk doordat de Nederlandse regering aanvoelde dat het deze informatie ook zou moeten delen in de rechtszaal. Tot dan toe hield de overheid vol dat de informatie verzameld was door de NSA zelf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business