Einde van ondersteuning voor Windows 7 komt in zicht

Microsoft beëindigt begin volgend jaar de algemene ondersteuning van Windows 7. Er worden dan alleen nog beveiligingsupdates uitgebracht. Ook gebruikers van Office 2010 en Windows Server 2003 moeten hun kalender in de gaten houden.

Nu de tweede helft van 2014 begonnen is, trekt Microsoft almaar luider aan de bel: voor enkele van zijn sterproducten, waaronder Windows 7, stopt op 13 januari de algemene ondersteuning.

Eerst enkele definities om een en ander duidelijk te maken: algemene ondersteuning is meestal een periode van vijf jaar waarin Microsoft gratis patches en updates uitbrengt voor zijn software. Na de vijf jaar begint een periode van verlengde ondersteuning (meestal ook vijf jaar) waarin enkel nog de veiligheidsupdates gratis zijn. Alle andere updates moeten betaald worden en zijn alleen voor klanten met speciale licentieovereenkomsten. Einde van ondersteuning wil dan weer zeggen dat er helemaal geen updates meer komen. Soms zijn er trucjes om dit te omzeilen, maar meestal wil dit zeggen dat de stekker er uit getrokken wordt.

[related_article id=”161452″]

De verlengde ondersteuning voor alle versies van Windows 7 (Enterprise, Home Basic, Home Premium, Ultimate en Starter) loopt tot 14 januari 2020. Het maakt niets uit of je al dan niet Windows 7 Service Pack 1 draait, de data blijven dezelfde.

Verlengingen mogelijk?
Sommige waarnemers verwachten dat Microsoft, gezien de populariteit van Windows 7, die data nog verder zal opschuiven, ongeveer zoals met XP gebeurde, maar zeker is dat dus niet.

Niet alleen voor Windows 7 is 13 januari 2015 een belangrijke dag. Op die datum eindigt ook de algemene ondersteuning voor alle versies van Windows Server 2008 en 2008 R2, alle versies van Windows, Dynamics C5 2010, NAV 2009 en NAV 2009 R2.

Het volledige einde van ondersteuning voor Windows Server 2003, dat vooral nog door kleinere bedrijven wordt gebruikt, is voorzien voor 14 juli volgend jaar, tenzij gebruikers een duur Custom Support Agreement kunnen voorleggen. Microsoft hoopt dat deze klanten overschakelen op Windows Server 2012 R2 en/of Azure. Microsoft waarschuwt dat het gemiddeld 200 dagen duurt om Windows Server te migreren. Zeker omdat de architectuur Windows Server 2012 64-bittechnologie gebruikt, is het stilaan tijd om aan die klus te beginnen.

Producten met servicepacks
En er zijn nog data die in de gaten moeten gehouden worden, vooral voor producten waarvoor servicepacks beschikbaar zijn.

Zowel voor Office 2010 met Service Pack 1 als Sharepoint 2010 met SP1 loopt de ondersteuning af op 14 oktober 2014. Idem voor Forefront Unified Access Gateway 2010 met SP 3, Visual Studio Remote Tools, Test Professional, Express for Web, Windows 8 en Windows Desktop.

Die producten moet zo snel mogelijk naar een nieuwe servicepack geüpdatet worden. En voor smartphonegebruikers: Windows Phone 7.8 kijkt ook stilaan tegen zijn einde aan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business