Nieuws

De iPad keldert, iPhone presteert boven verwachting

Apple heeft zijn cijfers van het tweede kwartaal bekendgemaakt. De iPhone verkoopt veel beter dan verwacht, terwijl de iPad een flinke daling maakt.

De iPhone, Apples product met het meeste rendement, heeft de verwachtingen van analisten weggevaagd. Hierdoor heeft het een van de langzaamste kwartalen van het bedrijf enigszins goedgemaakt.

De verwachting van Wall Street was dat Apple in de eerste drie maanden van het jaar "slechts" 37,4 miljoen iPhones zou verkopen. Dat werden er 43,7 miljoen, waardoor de inkomsten uitkwamen op 45,6 miljard dollar. Veel hoger dan de geschatte 43,55 miljard dollar. Dit leverde 10,22 miljard dollar winst op, wat je kunt vertalen in 11,62 dollar per aandeel.

[related_article id=”158256″]

Verkoop iPad daalt
Daartegenover staat dat de verkoopcijfers van de iPad hard zijn gedaald. De tablet van Apple blijft een van de belangrijkste producten voor de zakelijke markt, zeker voor mensen die de iPad zowel thuis als op kantoor gebruiken. Toch werden er maar 16,35 miljoen verkocht, terwijl Wall Street er 19,2 miljoen had verwacht.

– iPhones: 43,7 miljoen verkocht, dat is meer dan de 37,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten verwachtten 38,8 miljoen volgens een gemiddelde van de schattingen.

– iPads: 16,35 miljoen verkocht, dat is minder dan de 19,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten verwachtten 19,2 miljoen volgens een gemiddelde van de schattingen.

– Macs: 4,1 miljoen verkocht, dat is meer dan de 3,9 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten verwachtten 4 miljoen volgens een gemiddelde van de schattingen.

– iTunes, Software & Services: 4,57 miljard dollar aan inkomsten, dat is meer dan de 4,1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. Analisten verwachtten 4,55 miljard volgens een gemiddelde van de schattingen.

Het is geen grote verrassing dat de verkopen iets zijn afgenomen ten opzichte van het vorige kwartaal, waarin de decembermaand valt met Sinterklaas en Kerstmis. Apples verkopen gaan in het tweede en derde kwartaal meestal naar beneden, in afwachting van nieuwe releases aan het einde van het jaar.

Marktleider
Toch is de flinke afname in verkopen van de iPad niet fijn voor Apple, hoewel het de marktleider onder de tablets blijft. Als het verval echter in dit tempo door blijft zetten hoeft het niet langer te duren voordat een of meerdere concurrenten langszij komen.

Apple-chef Tim Cook maakt zich niet echt zorgen. “De iPad is het snelst groeiende product uit de geschiedenis van Apple”, weet hij. “Het was direct een succes. In slechts vier jaar tijd hebben me meer dan 210 miljoen exemplaren verkocht. Meer dan iedereen voor mogelijk hield.”

Office for iPad
Tevens is Cook van mening dat iPad-gebruikers flink voordeel hebben gehad bij de introductie van Office for iPad. “Het is een van de belangrijkste producten voor zakelijke klanten”, stelt hij. “We hebben Microsoft met open armen verwelkomd in onze Appe Store. Het is goed dat de software nu ook op de iPad beschikbaar is, onze klanten reageren heel positief.”

Wel denkt Cook dat het voor Microsoft beter was geweest als deze stap eerder was gezet, omdat veel concurrenten inmiddels al hun eigen product naar de iPad hadden gebracht. Waaronder Apple met iWork. “Desondanks heeft Office for iPad ervoor gezorgd dat onze tablets bij nog meer bedrijven zijn binnengekomen.”

Nieuwe producten
Eind vorig jaar liet Cook weten dat we in 2014 nieuwe producten en nieuwe diensten van Apple kunnen verwachten. Tot nu toe is er echter nog geen enkel nieuw product uitgekomen, met de uitzondering van iOS 7.1 – een kleine update voor het mobiele platform.

Het wachten is op nieuwe softwareversies, waaronder OS X 10.10 en iOS 8, aan het einde van het volgende fiscale kwartaal in juni. Dan houdt Apple het Worldwide Developer"s Conference (WWDC).

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business