Nieuws

Google mailt onveilige webmasters

Googles webspamteam heeft deze week 20.000 webmasters gemaild om ze te waarschuwen dat hun site gehackt is. Het internetbedrijf wil zo meehelpen aan een veiliger internet.

Eerder deze week tweette Matt Cuts, hoofd van het antispamteam bij Google dat ze 20.000 webmasters hebben gemaild met de boodschap “je site is allicht gehackt”. Niet dat zoiets de taak is van Google, maar voor de zoekmachine worden toch alle sites helemaal in kaart gebracht. En dus is het voor Google makkelijk om te zien welke sites aangetast zijn door hackers.

De mail die webmasters binnenkrijgen, vraagt om de code van de website uit te pluizen op zoek naar onbekende javascripts en bestanden met vreemde schadelijke code.

De 20.000 mails zijn een druppel op een hete plaat, want er zijn gevoelig wat meer websites dan dat en een heleboel daarvan zullen wel op één of andere manier kwetsbaar zijn. In 2010, toen Google met dit initiatief begon, werden er dat jaar 100.000 webmasters gewaarschuwd. Het jaar daarop werden er al 600.000 waarschuwingen verstuurd.

Veel meer dit jaar
De kans bestaat dat het dit jaar een heel pak meer mails zullen gestuurd worden dan tevoren, want Google houdt met steeds meer soorten gevaar rekening. “We hebbende afgelopen maanden  gaandeweg de types problemen verruimd waarvoor we waarschuwingen sturen.  We willen immers opener communiceren over mogelijke problemen, wat leidt tot een grote stijging in het aantal e-mails,” zegt Google.

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er al 700.000 mails verstuurd, even veel dus als de twee vorige jaren bij elkaar. Aan dit tempo gaan er dit jaar 4,2 miljoen webmasters aangemaild worden.

Heb jij van Google een waarschuwing voor je site ontvangen? Was ze terecht en heb je het probleem gevonden? Aarzel niet om je verhaal te doen in de reacties onder dit artikel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business