Business

Laat de werknemers hun toestel kiezen

Hoe koppelt u werkvreugde aan efficiëntie? Laat werknemers hun eigen toestel kiezen

De werkplek van de toekomst, Het Nieuwe Werken, New World of Work, … Hoe je het ook wil noemen, zowat elke organisatie moet zich vroeg of laat de vraag stellen hoe hun werknemers in de toekomst zullen werken. Wat verwacht het personeel? Wat is voor de organisatie het efficiëntste model? Hoe koppelt u werkvreugde aan efficiëntie? Het is een boeiend maar zeer uitdagend aspect van het bedrijfsleven.

Deze trend werd pas goed ingezet met de toenemende mobiliteit en flexibiliteit in de werkomstandigheden. Het zogenaamde ‘bring-your-own-device’ (BYOD), waarbij medewerkers hun werk ook vanaf hun eigen tablet of computer thuis kunnen doen, en de verbeterde connectiviteit hebben thuiswerk en mobiel werken alleen maar doen toenemen. En we mogen aannemen dat die beweging naar flexibiliteit en mobiliteit alleen nog maar zal groeien.

De nieuwe generatie werknemers zal internetconnectiviteit als net zo vanzelfsprekend beschouwen als elektriciteit en zij zullen ervan uitgaan dat ze overal en altijd kunnen werken net als op kantoor. Maar dit is voor veel bedrijven zeker niet eenvoudig. De toenemende flexibiliteit is een evolutie die namelijk ook haar kostprijs heeft. Het is zeker geen goedkope investering om alle medewerkers overal toegang te bieden tot bedrijfsgegevens en -toepassingen. De servers moeten voldoende krachtig en redundant zijn en ook aan de externe netwerkverbinding naar de servers worden nieuwe eisen gesteld. Het is dan ook niet meer dan logisch dat veel bedrijven die stap naar mobieler en flexibeler werken slechts schoorvoetend nemen.

Van omwalling tot vrije keuze

En dan hebben we het nog niet over security gehad. Vroeger was dat eenvoudig: iedereen zat binnen de bedrijfsmuren en daarrond werd een hoge en sterke muur gebouwd waar niemand doorheen kon. Of toch bijna niemand. Maar als de medewerkers om de haverklap van thuis of van bij de klant willen inloggen en bedrijfsdata en -toepassingen willen gebruiken, is dat traditionele beveiligingsmodel natuurlijk onhoudbaar. 

Bovendien vormt de toekomstige generatie van werknemers een andere uitdaging. Zij zullen geen genoegen nemen met een standaard uitgeruste computer, die vaak slechts de helft kan van wat de werknemer eigenlijk verwacht. En gelijk hebben ze! Ook ik pleit voor het omdraaien van dit model: in plaats van het standaard toestel geef je de werknemer een standaard bedrag. Hiermee kunnen zij zelf het toestel (of de toestellen) aankopen die het beste aan hun behoeften beantwoordt. Of dat nu een Windows notebook is of een tablet maakt dan weinig uit. Zolang het hun productiviteit maar ten goede komt.

 

Beveilig het datacenter

Een gewaagde uitspraak voor een security professional, zegt u? Het past nochtans perfect bij onze visie op hoe security er in de toekomst moet uitzien. In plaats van een stevige muur om het bedrijf heen te bouwen of elk toestel met vijf (digitale) hangsloten te beveiligen, kunnen we de beveiliging beter toespitsen op de gegevens en toepassingen in het datacenter zelf. Als u erin slaagt om daar de malware en ongewenste bezoekers buiten te houden, vormt de beveiliging van de toestellen van de werknemers een kleinere zorg. 

Om dit model te laten slagen, moet wel aan twee voorwaarden voldaan worden. Ten eerste moet alles – toepassingen en data – gecentraliseerd worden op één locatie, die dan volledig kan afgeschermd worden van de buitenwereld zoals destijds het bedrijf zelf. Ten tweede moet de toegang tot data en software van de organisatie veel beter worden geregeld dan ooit tevoren. Want uw medewerkers moeten wel overal en altijd toegang krijgen tot de data en functionaliteit die zij nodig hebben, maar ook niet meer dan dat. Tegelijk wil u voorkomen dat u een hele afdeling moet opofferen om die toegang te regelen. Dus is ook een degelijke en betrouwbare oplossing voor identity en access management onontbeerlijk.

 

Aantrekkelijk voor werknemers, onaantrekkelijk voor indringers

Voor de meeste bedrijven is er dus nog heel wat werk aan de winkel. Maar wie erin slaagt om dit plaatje te laten kloppen, maakt zichzelf niet alleen aantrekkelijk voor de werknemer van de toekomst, u wordt ook een bijzonder onaantrekkelijke prooi voor would-be indringers.

Deze en nog vele andere onderwerpen worden besproken op ons seminar rond Het Nieuwe Werken. Meer info vindt u hier.

Op 4 november 2014 organiseert Business Meets IT een seminarie waarop u alles te weten komt over mobile business en apps. We bekijken welke apps en bedrijfsprocessen mobiel gaan en wat dit voor uw bedrijf betekent. Hoe mobile apps ontwikkelen, beveiligen en uitrollen? Meer info over dit seminarie en over onze populaire seminariereeks vindt u op www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business