Business

Technologie behoedt u voor struikelblokken van internationale expansie

In een tijd van lichte economische heropleving ligt de nadruk bij bedrijven iets minder op kostreductie en het verbeteren van efficiëntie, maar des te meer op het realiseren van groei. Steeds vaker wordt de expansie buiten de eigen landsgrenzen gerealiseerd. Technologie kan een groot aantal van deze problemen oplossen en zelfs opportuniteiten en competitief voordeel creëren.

Hoe de investering in technologie u kan behoeden voor de struikelblokken van internationale expansie

In een tijd van lichte economische heropleving ligt de nadruk bij bedrijven iets minder op kostreductie en het verbeteren van efficiëntie, maar des te meer op het realiseren van groei. Steeds vaker wordt de expansie buiten de eigen landsgrenzen gerealiseerd. In heel wat business plannen wordt het betreden van nieuwe markten in de komende jaren als een van de strategische keuzes gezien om de groei te bewerkstelligen.

Niettemin gaan er met de groei buiten de eigen landsgrenzen vaak een aantal struikelblokken gepaard: culturele en taal barrières, wisselkoers verschillen, gebrekkige informatie over potentiële partners en leveranciers, recrutering, huren van bedrijfspanden, wetgeving, … Technologie kan een groot aantal van deze problemen oplossen en zelfs opportuniteiten en competitief voordeel creëren.

In welke technologie moeten bedrijven investeren en waarom?

Mobiele technologie

Inzetten op mobiele technologie ligt een beetje voor de hand wanneer we denken aan geografische beperkingen. Als je er nog niet klaar voor bent om een kantoor te openen in een ander land kan je je werknemers thuis laten werken. Terwijl je reist ben je ook niet langer onbereikbaar voor een paar dagen. Smartphones, tablets, laptops en een WiFi connectie zijn onmisbaar geworden.

Apps

Mobiele apps maken het leven een stuk makkelijker: toepassingen zoals ‘currency converters’ en Google translate zijn gratis ter beschikking. Verder zijn er ook toepassingen die je meteen in contact brengen met duizenden freelancers die de lokale markt expertise hebben. Bedrijfskritische applicaties, zoals workflow-toepassingen, CRM, ERP zijn als app beschikbaar om de productiviteit en de samenwerking tussen medewerkers te bevorderen.

Cloud

Cloud is de perfecte oplossing voor bedrijven die over de grenzen heen willen groeien. Ze hebben een ingebakken flexibiliteit en je kan ervoor betalen op een ‘pay-as-you-go’ basis. Dit helpt bedrijven om te investeren in lijn met de groei van het bedrijf. Als bedrijf hoef je niet langer te investeren in een eigen data center, terwijl de medewerkers waar ook ter wereld toegang hebben tot dezelfde toepassingen. Meer nog de cloud-leverancier staat in voor het onderhoud, beveiligingsupdates en voorziet ook in disaster recovery. 

Sociale media

Sociale media zijn een uitstekende onderzoekstool als je nieuwe markten wil betreden. Je kan potentiële klanten onderzoeken, nieuwe trends analyseren, de lokale gewoontes beter begrijpen en feedback analyseren en dit alles op basis van een aantal Twitter-feeds, community pagina’s, …Daarnaast worden platformen zoals LinkedIn steeds meer ingezet voor het recruteren van de juiste kandidaat.

Unified Communications

Unified Communication is een uitstekende tool bij recrutering. Het videoconferencing systeem kan ingeschakeld worden om kandidaten te interviewen vanop afstand.  Op die manier worden onnodige reiskosten vermeden. Een managed video platform vergemakkelijkt ook de samenwerking tussen collega’s, het platform laat ook toe om partners en leveranciers, via de webcam op hun laptop, te betrekken in besprekingen en sneller tot besluitvorming te komen en even efficiënt te negotiëren als face-to-face. De integratie met Microsoft Lync en Office 365 zorgt ervoor dat je in geen tijd een nieuwe collega, partner of nieuw kantoor hebt aangesloten op je bedrijf.

Data platformen en analyse

Data explosie: we hebben steeds meer data, die steeds accurater en sneller beschikbaar moeten zijn. Deze data moeten je helpen bij de analyse van trends en markten en je helpen bij het begrijpen van het ondernemingsrisico. Bepaalde tools voor het analyseren van data, het herkennen van patronen, het identificeren van trends en het maken van forecasts zijn hapklaar en vaak gratis beschikbaar.

Aan technologische middelen om van je internationale avontuur een succes te maken geen gebrek. Het komt erop neer de juiste keuzes te maken en deze goed te beheren. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business