Blog

Slimme machines: de mens buitenspel gezet?

[Blog] Vijftien jaar geleden schetste filmgoeroe Steven Spielberg een onheilspellend beeld van het belang van “slimme machines” in de maatschappij; in 2017 spelen ze een alsmaar belangrijker wordende rol in het leven van alledag.

 
Big data en het ontleden, begrijpen en kwantificeren ervan worden al als “gewoon” ervaren. “Machine learning”, of zelflerende systemen, zijn nu aan een stevige opmars bezig, in alle geledingen van de samenleving. De meest in het oog springende exponent hiervan zijn de zelfrijdende auto’s, waarvan iedereen het er over eens is dat deze een belangrijke, zo niet dé belangrijkste, stap is naar het oplossen van de wereldwijde mobiliteitsproblemen.

Robo-adviseurs

Die trend zet zich ook door in de beleggerswereld, waar steeds meer aanzetten tot initiële beslissingen worden genomen door machines. Dat wil niet zeggen dat enkel machines beslissen over wat er gebeurt met de investeringen van jouw en mijn spaargelden of pensioen, wel dat ze veel van het analytische denkwerk verrichten, en dit gebaseerd op de wensen en het profiel van de belegger. De rol die deze zogenaamde robo-adviseurs spelen zal in de toekomst enkel toenemen, en het zal aan de experten ter zake toekomen om de juiste balans te vinden tussen de input van mens en machine om tot de voor de klant meest gunstige beslissing te komen.
 
De verwachtingen zijn dan ook dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de machines het profiel van de belegger beter kennen dan zij zichzelf kennen. De logische vraag die dan volgt is: heeft de belegger nog eens beleggingsadviseur nodig om zijn beslissingen te nemen? En de vraagt die dáár dan op volgt is: wil de belegger wel zelf de volledige verantwoordelijkheid nemen voor zijn beleggingen? Het antwoord is waarschijnlijk “nee”, want psychologisch geeft het nog altijd een betrekkelijk veilig gevoel als men iemand anders verantwoordelijk kan stellen voor eventuele foute beslissingen.
 
Eenzelfde reflex ziet men in het dagelijkse debat over de zelfrijdende auto’s waar men met alle plezier de beslissingen over laat aan de machine zolang alles goed gaat, maar waar men er op ethisch, technisch en legaal vlak nog niet uit is over wie de eindverantwoordelijke is als het fout gaat. Alleen al hierom zal de mens altijd een niet onbelangrijke rol spelen in de verdere ontwikkeling en het gebruik van slimme machines.

Altijd alert

De intelligente machines kunnen en zullen het beleggingslandschap veranderen, al was het maar omdat ze meer data – vooral ongestructureerde data – kunnen analyseren en beoordelen dan mensen en ook correlaties kunnen vinden die vroeger misschien aan het oog ontsprongen. Uiteindelijk zal het voor machines ook mogelijk zijn tendensen en opinies te analyseren, maar ook bijvoorbeeld door uitlatingen op sociale media over bepaalde bedrijven mee op te nemen in het advies. En een intelligente machine blijft altijd even alert; een portefeuillemanager kan misschien na een dag van meetings en research al eens een steekje laten vallen.
 
Na verloop van tijd zullen ze erin slagen betere en gedetailleerdere analyses en adviezen te geven. Maar dan nog blijft de vraag of de belegger zelf de stap wil zetten van een beleggingsadviseur naar een “robo-adviseur”. Naar alle waarschijnlijkheid zullen artificiële intelligentie en gezond verstand uiteindelijk hand in hand gaan en is in de financiële wereld de mens nog niet afgeschreven. Hoogstens zal hij een nieuwe functieomschrijving krijgen.
 
 
Karel Tant is Sales Director bij SimCorp Benelux

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business