Blog

Data delen volgens het ritme van de zon

De komst van big data in onze maatschappij heeft de nood aan technologie die data snel en betrouwbaar weet te delen gigantisch verhoogd.

 
Herinnert u zich de begindagen van het internet nog? De telefoon moest van de haak zodat een router zich piepend – en traag – een weg zocht naar bètaversies van websites die een paar jaar later de top van de Forbes-lijstjes zouden breken. Vandaag streamen we YouTubefilmpjes op de trein en sturen we gigabytes aan data door via onze smartphone. Internationale bedrijven zijn nooit meer offline. Wanneer de zon ondergaat in New Delhi, moeten alle vergaarde data beschikbaar zijn voor werknemers die hun werkdag beginnen in New York. Ook gamingbedrijven werken volgens dit follow-the-sun principe en  synchroniseren hun data met serverparken over de hele wereld. De nood aan technologie die data snel en efficiënt kan doorsturen is groter dan ooit.
 
Denk bijvoorbeeld aan Netflix, dat wereldwijd films en series streamt naar 23 miljoen leden op 70 verschillende toestellen, van computers, televisies en gameconsoles tot tablets en smartphones. Het bedrijf moet razendsnel nieuwe content kunnen sturen naar een aantal serverparken die de films en series dan streamt naar miljoenen toestellen. Of grote sportevents zoals UEFA die duizenden videofragmenten uiterst snel naar televisiepartners moeten kunnen sturen. Software zoals IBM Aspera stelt bedrijven in staat om data te versturen aan maximale snelheid, onafhankelijk van de bestandsgrootte, afstand of het netwerk.

Data versturen uit de woestijn

Bedrijven hebben jaren terug zwaar ingezet op hun netwerkinfrastructuur. De opvatting leefde zeer sterk dat meer hardware leidde tot een sneller en efficiënter beheer van hun data. Toch geldt dat slechts tot op zekere hoogte. Vandaag bestaat de software om het potentieel van elke mogelijke hardware ten volle te benutten. De softwareoplossingen worden zelfs zo geavanceerd dat de volgende bottleneck opnieuw de hardware zal worden. Sommige organisaties moeten vandaag de transfer rate van de software verzwakken om te kunnen draaien op gedateerde hardware.
 
Vandaag heeft zowat elk bedrijf behoefte om grote databestanden snel te versturen. Vliegtuigen bevatten bijvoorbeeld computersystemen die gigabytes aan vluchtdata vergaren en creëren. Van het links en rechts laten zwenken van het toestel tot weers- en vluchtinformatie. Waar een vliegtuig zich ook bevindt, de vliegtuigmaatschappij moet snel de informatie kunnen inkijken. Hetzelfde principe geldt voor filmproducenten die op zeer afgelegen locaties HD-materiaal moeten sturen naar studio’s in de Verenigde staten. Zij hebben nood aan oplossingen die betrouwbaar en efficiënt data kunnen doorsturen.

De verzekeringsmakelaar en zijn smartphone

De explosie van mobiele technologie heeft voor tal van bedrijven en sectoren nieuwe deuren geopend. Het doorsturen van grote videobestanden link je misschien niet meteen aan smartphones en tablets, maar het fenomeen wint in bijvoorbeeld de verzekeringssector snel aan populariteit. Verzekeringsmakelaars maken foto’s en video’s van bepaalde situaties om ze rechtstreeks door te sturen naar de dossierbeheerder. Media doen een beroep op hun lezers en kijkers om filmpjes van nieuwswaardige feiten te delen met de redactie. Dat kan enkel maar bestaan door technologie die toelaat om die informatie snel te delen overheen verschillende netwerken.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business