Blog

DCIM is vaak overkill

2013 zou volgens diverse marktonderzoekers hét jaar van DCIM (Data Center Infrastructure Management) worden.

2013 zou volgens diverse marktonderzoekers hét jaar van DCIM (Data Center Infrastructure Management) worden. De jongste cijfers van diezelfde marktvorsers vormen echter een flinke domper op de feestvreugde. De 451 Group oordeelde eind juni vernietigend: “In de DCIM-markt is te veel geïnvesteerd.” Door de leveranciers dan toch. Jarenlange investeringen door venture capitalists hebben geleid tot een overvolle markt met ruim 55 DCIM-spelers, die jaren hebben moeten wachten op enige omzet van betekenis. Volgens de 451 Group tonen de investeerders dan ook steeds minder interesse in DCIM. “Veel investeerders, maar niet allemaal, zullen de komende twaalf tot achttien maanden teleurgesteld raken, of zijn dat al.”

Nu is het niet allemaal kommer en kwel. De verkoop van DCIM-software zit na een moeizame start wel degelijk in de lift. “De DCIM-markt ligt op kruissnelheid”, zo concludeert IDC zelfs uit haar eigen onderzoek. De 451 Group verwacht dat DCIM dit jaar 621 miljoen dollar in het laatje brengt en 1,8 miljard dollar in 2016. Feit blijft dat de verwachtingen vooraf hoger waren gespannen.

Volgens de 451 Group zijn er verschillende oorzaken voor deze teleurstellende resultaten. Zo worden de kosten voor DCIM vaak niet gebudgetteerd, waardoor een datacentermanager of -operator simpelweg geen geld heeft om een DCIM-pakket aan te schaffen. Ook verwijst de 451 Group naar de lange sales cycles: het duurt vaak lang voordat de interesse in DCIM daadwerkelijk wordt omgezet in de aanschaf van een DCIM-oplossing. En wie zich een DCIM-oplossing aanschaft, neemt die stapje voor stapje in gebruik, waardoor de leverancier ook stapsgewijs omzet genereert.

Deze laatste trend – het stap voor stap implementeren van DCIM – zal niemand verbazen. Datacenters die DCIM wel volledig hebben geïmplementeerd, gebruiken vaak alleen maar de monitoring-component, en dat is zonde van de investering. Voor computerruimtes met slechts enkele racks zijn de kostbare DCIM-pakketten, die zijn ontworpen voor grote infrastructuren en een uitgebreide functionaliteit bieden, zelfs regelrechte overkill.

Voor de wat kleinere omgevingen is het verstandiger om eerst te kijken wat er binnenhuis al voorhanden is om de omstandigheden van de serverruimte in de gaten te houden. Zo worden serverracks steeds vaker uitgerust met intelligente Power Distribution Units (iPDU’s), die met behulp van monitoringsoftware zijn uit te lezen. Een leverancier als ATEN biedt bovendien de mogelijkheid om op de intelligente PDU’s  sensoren aan te sluiten die de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen meten. De gegevens van maximaal 255 PDU’s kunnen over IP worden uitgelezen met behulp van de ‘eco Sensors Energy Management’-software die gratis bij de PDU’s wordt geleverd.

Aan de hand van informatie zoals de Rack Cooling Index (RCI) en de Return Temperature Index (RTI) ziet de beheerder niet alleen hoe efficiënt de koeling werkt, maar ook welke ingrepen er nog mogelijk zijn om energie te besparen. Op die manier houdt de beheerder de computerruimte perfect het evenwicht tussen enerzijds energieverbruik en anderzijds bedrijfszekerheid, lees: beschikbaarheid van de servers. En dat zonder de inzet van een prijzige DCIM-oplossing.

Ik wil zeker niet pleiten voor een ban op DCIM, maar wel voor een weloverwogen afweging. Voor de megawatt-datacenters met honderden servers of meer is DCIM van onschatbare waarde om een holistisch overzicht te krijgen van wat zich allemaal afspeelt op de datavloer(en) en daar omheen. Voor datacenters die men beter computerruimte kan noemen, is een DCIM-pakket regelrechte overkill.

Marc Salimans is Sales Director bij ATEN Infotech

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business