Achtergrond

Hoe we artificiële intelligentie veilig kunnen gebruiken

Elon Musk waarschuwt voor de gevaren van AI. Volgens de oprichter van MeetMatch kan je met behulp van transparantie de technologie toch met een gerust hart gebruiken.

 
Artificiële intelligentie kan je in steeds meer toestellen terugvinden en ook bedrijven zetten de technologie actief in. Toch heeft de technologie nog lang zijn volledige potentieel niet bereikt. Veel technologie-experts spreken dan ook over een revolutie in technologieland, terwijl anderen voor de gevaren van de technologie waarschuwen. Wat als een AI onverwachte dingen doet? We spraken met Geert Van Wonterghem van MeetMatch – een networkingplatform dat AI gebruikt om de juiste mensen met elkaar in contact te brengen tijdens events – over de manieren waarop we artificiële intelligentie op een veilige manier kunnen gebruiken.
 

Macht corrumpteert. Bij artificiële intelligentie is dat niet anders.
 

Transparantie

“In de geschiedenis is heel duidelijk te zien dat macht corrumpteert. Bij artificiële intelligentie is dat niet anders. We kunnen dat probleem echter zeer eenvoudig oplossen door transparantie in de technologie te brengen,” begint Van Wonterghem zijn verhaal. “Op dat vlak is de Europese Unie erg visionair geweest met de GDPR-wetgeving. Deze wetgeving stelt dat we recht hebben op een uitleg en zorgt ervoor dat er transparantie komt in de besluitvorming van technologie.”
 
Dat de EU al zo snel met een wetgeving op de proppen komt die ons kan behoeden voor de gevaren van kwaadaardige AI’s, heeft echter ook een belangrijk nadeel. Wanneer er veel regels worden opgesteld, kan de overheid immers eveneens veel boetes opleggen. “Europa lijkt de neiging te hebben om erg veel wetgeving toe te voegen, en op die manier geld te verdienen door heelwat boetes op te leggen. Maar de zwaardere wetgeving is een zware belemmering voor startups. Je ziet op dit moment de eerste startups naar de Verenigde Staten trekken om te ontkomen aan de wetgevende belemmeringen hier,” weet Van Wonterghem. “Europa zou veel beter zijn compromispositie gebruiken om dergelijke wetten wereldwijd goedgekeurd te krijgen. Voor AI vragen we best transparantie, maar dan wel wereldwijd.”
 
Desondanks lopen we op het vlak van AI nu al achter. Zuid-Oost Azië heeft in totaal 1.450 patenten met betrekking tot AI, terwijl de Verenigde Staten er 1.200 heeft. Europa telt slechts 250 AI-patenten. Bovendien neemt het aantal patenten van China iedere maand met 6 procent toe, terwijl de V.S. en Europa slechts een toename van 1 procent kennen. “China ziet duidelijk het potentieel van artificiële intelligentie en werkt erg toekomstgericht,” aldus Van Wonterghem. “Nochtans hebben we veel talent in Europa, maar er worden maar weinig producten naar buiten gebracht.”
 

 

Verlengstuk van de mens

De manier waarop we artificiële intelligentie gebruiken, kan eveneens onze veiligheid garanderen. “Kasparov verloor in de jaren 90 van IBM Deep Blue en heeft de laatste decennia de mogelijkheden van de AI verder verkend. Recent bleek dat wanneer je een mens met een kleine computer het laat opnemen tegen een grote computer, de mens wint,” legt Van Wonterghem uit. “Hieruit kan je concluderen dat AI’s het best werken als een verlengstuk van de mens.”
 
MeetMatch wordt dan ook als tool aangeboden waarmee bedrijven tijdens events speeddates tot een goed einde kunnen brengen. De AI identificeert de mensen die aanwezig zijn en gaat voor jou op zoek naar personen waarmee je een grote kans hebt om succesvol samen te werken. De technologie heeft hierbij een success rate van 50 procent. “Het menselijke aspect blijft nog steeds belangrijk,” legt Van Wonterghem uit.
 

Vroeger gebruikten mensen stokken en messen om elkaar te bevechten.
 

Stokken en messen

Wanneer je technologie als verlengstuk van de mens gebruikt, zal deze jammer genoeg eveneens die persoon zijn bedoelingen weerspiegelen. Een cybercrimineel kan de geavanceerde technologie bijvoorbeeld inzetten om allerhande kattenkwaad uit te halen. Toch ziet Van Wonterghem hier geen problemen in.
 
“Artificiële intelligentie biedt cybercriminelen enkel een extra mogelijkheid om mensen lastig te vallen. Vroeger gebruikten mensen stokken en messen om elkaar te bevechten. In principe kan alles gebruikt en misbruikt worden. Dat wil echter niet zeggen dat we niet moeten geloven in vooruitgang.”
 
[related_article id=”171853″]  

Conclusie

Ondanks het feit dat veel mensen hun bezorgdheid over artificiële intelligentie uiten, neemt de technologie gestaag de wereld over. Zolang de overheid de nodige omkadering voorziet met behulp van wetten en regels hoeven we geen schrik voor de toekomst te hebben. De Europese Unie zet alvast een stap in de goede richting met behulp van de GDPR-wetgeving. Wel moeten we hierbij oppassen dat de Europese innovatie niet wordt geremd door strenge regels, terwijl de rest van de wereld zorgeloos nieuwe technologieën kan maken.
 
“Het is duidelijk dat AI onnoemelijk veel potentieel heeft. Het is logisch dat er reglementering nodig is voor een technologie met zoveel kracht,” besluit Van Wonterghem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business