Achtergrond

China keldert waarde bitcoin en Ethereum en legt zo kwetsbaarheid bloot

Met nieuwe regelgeving maakt China bitcoin minder aantrekkelijk, wat de waarde doet dalen. Hoewel Ethereum geen munt is, keldert de koers van dat token eveneens.

 
China verklaart initial coin offerings (ICO’s) illegaal. Een ICO is een systeem waarbij een bedrijf fondsen kan werven door zelf een cryptomunt uit te geven. Die cryptomunt heeft doorgaans enkel waarde binnen het ecosysteem van het bedrijf. Stel je ter illustratie voor dat deze uitgeverij Minoc-franken zou uitbrengen gebaseerd op een nieuwe of bestaande blockchain. Jij zou snel 100 Minoc-frank kunnen kopen aan 100 echte euro’s, om vervolgens het fictieve geld te gebruiken om een abonnement te nemen op een magazine.
 
De Chinese volksbank beslist nu dat ICO’s een bedreiging zijn voor de financiële stabiliteit van de Chinese munt. Omdat ze fictieve waarde verkopen in ruil voor echt geld zijn ze volgens de Chinezen een risico. De oplossing: initial coin offerings als illegaal bestempelen.
 
[related_article id=”172243″]  

Sterke reactie

De reactie op de blockchainmarkt blijft niet uit, en illustreert meteen het probleem met die markten. Vergeleken met zondag daalt de bitcoinkoers met 300 euro, Litecoin boert achteruit en zelfs de Ether daalt in waarde. De daling lijkt ontegensprekelijk een reactie op de Chinese beslissing maar toont op die manier vooral aan hoe slecht investeerders geïnformeerd zijn over het product waarin ze geld hebben gestopt.
 
Een ICO is zoals gezegd een investeringsconstructie waarbij een bedrijf een nieuwe munt in het leven roept. Bitcoin en Litecoin zijn allebei bestaande munten en hebben niets te maken met ICO’s. Bovendien lijkt China zich niet te keren tegen cryptocurrency an sich. Sterker nog: het gros van het ‘minen’ dat een munt als bitcoin overeind houdt, gebeurt in China, vermoedelijk minstens voor een aanzienlijk deel door de Chinese overheid. Op die manier brengt bitcoin voor de Chinezen aardig wat geld op.
 
[related_article id=”171997″]  
Ether is dan weer geen munt, maar een ‘token’ voor de Ethereum-blockchain. Die blockchain kunnen ontwikkelaars gebruiken om hun eigen applicaties op te ontwikkelen, zonder dat ze daarvoor zelf een eigen blockchain moeten uitbrengen. In ruil voor de rekenkracht die nodig is om gegevens aan de Ethereum-blockchain toe te voegen, betaal je Ether. De Ether is in dat opzicht een token dat inherent is aan de werking van de technologie, maar staat verder los van bitcoin en andere munten en dient zeker niet om als geld te gebruiken.
 

Spanning of onwetendheid

Je kan vermoeden dat China’s harde reactie op ICO’s een zekere spanning in de markt creëert, waarbij investeerders vrezen voor verdere beperkende regelgeving in de wereld van de cryptomunten. Dat zou de daling deels verklaren al zijn er voorlopig geen indicaties dat de Chinezen de blockchaintechnologie effectief een hak willen zetten. Zoals we eerder aanhaalden zit blockchain als technologie vol mogelijkheden, en ziet het er naar uit dat zeker Ethereum in de nabije toekomst veel gebruikt zal worden.
 
Dat de koers van bitcoin, Litecoin en Ether zo hand in hand gaan, inclusief scherpe pieken en dalen, toont nog maar eens aan dat er een ongezonde link bestaat tussen alle blockchaingerelateerde tokens. Hoewel iedere munt z’n eigen beestje is, moet je vaak een technisch verhaal doorworstelen om te ontdekken wat bitcoin/Litecoin/Ether precies is. Het gros van de huidige investeerders lijkt echter met weinig kennis van zaken impulsief te reageren op eerder technisch nieuws. Dat gedrag lijkt de vrees voor een bubbel waarin alles blockchaingerelateerd zich momenteel bevindt, verder te onderbouwen. Hoewel een crash van bitcoin geen grote invloed hoort te hebben op de koers van andere blockchaintokens, is dat in de praktijk immers wel zo.
 

De koers van de verschillende blockchaintokens loopt vrijwel identiek, al is de Y-as natuurlijk wel anders. Hier zie je de koers tussen 2 en 5 september van bitcoin (oranje), Litecoin (groen) en Ether (grijs). (Bron: Coinbase)
 
Het probleem is voor alle duidelijkheid niet exclusief voor de cryptocurrencymarkt. Herinner je destijds de introductie van het populaire spelletje Pokemon Go, dat de aandelenkoers van Nintendo de hoogte in stuwde. Straf, aangezien iedereen met een internetverbinding snel kon ontdekken dat Nintendo nauwelijks een aandeel had in het spel en al evenmin in eventuele winsten. Wat later barste ook die bel, zoals voorspeld.
 

Zwakte

Hoewel China met zijn verbod op ICO’s niet aan de kern van de grootste blockchain offerings raakt, legt het zo onrechtstreeks wel de zwakte van de markt bloot. Laat de koers van de tokens echter geen invloed hebben op je perceptie van de blockchaintechnologie: ook met een waardeloze Ether en een ineengestorte bitcoin blijft het potentieel van de ketting enorm groot.
 
Ook wat de waarde betreft, blijft onze inschatting positief. Bitcoin en Ether hebben notoir volatiele koersen. Zolang er geen fundamenteel probleem de kop op steekt, vermoeden we dat de tendens van beiden positief blijft. Totdat de zeepbel uit elkaar spat. Tijdens het schrijven van dit stuk kroop de koers van de drie hier besproken blockchaintokens zelfs al terug ietwat omhoog.
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/172090/bitcoin-en-ethereum-wat-het-verschil/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business