Google Play Protect: wordt Android veilig?

[Analyse] Google lanceert ‘Play Protect’: een overkoepelende beveiligingssuite voor Android. Wat is de impact daarvan op de beveiliging van je Google-telefoon?

 
Google Play Protect is een allesomvattende beveiligingssuite voor je Android-smartphone. Play Protect werd in mei van dit jaar aangekondigd, en wordt intussen uitgerold naar tal van smartphones met oudere Android-versies. Wie Google Play Services versie 11 of hoger op zijn smartphone ziet staan, heeft in principe een compatibel toestel.
 
Play Protect lijkt op het eerste zicht tegemoet te komen aan een belangrijk minpunt van de Android-telefoon. Nog steeds wordt concurrent iPhone als veiliger aanzien, wat die laatste een streepje voor geeft wanneer je als bedrijf moet kiezen waarmee je werknemers wil uitrusten. Oplossingen als MobilIron helpen om professionele data op een toestel te scheiden van privégegevens, maar in veel scenario’s is zo’n dienst overkill. Vaak volstaat het om een werknemer een smartphone in zijn handen te duwen die gewoon veilig is (ervan uitgaande dat de rest van de bedrijfsinfrastructuur dat ook is). Voldoet Android voortaan aan die vereiste?
 

Vier beveiligingspoten

 
Play Protect heeft vier voorname functies aan boord. We overlopen ze even.
 
Find My Device is een eerste applicatie waarmee je een verloren Android-telefoon kan terugvinden. Je kan het toestel laten rinkelen, zelfs wanneer je de Niet-storen-modus hebt geactiveerd, je kan op een kaart zien waar een smartphone laatst gesignaleerd is en je kan een toestel in het geval van diefstal volledig wissen. Je gebruikt de applicatie uiteraard vanop een ander Android-toestel, al is de dienst ook beschikbaar via je browser.
 
Find My Device is het Android-equivalent van Find My iPhone. Het zorgt er niet alleen voor dat je een smartphone niet eenvoudig kan kwijt raken, maar geeft je ook een zekere vorm van controle over de data die er op staat met dank aan de wis-functie. Het grootste geheim: Find My Device is al onderdeel van de relatief onbekende Android Device Manager sinds 2013.
 
Op naar de Browser protection dan. Met die functie behoedt Android je voor het klikken op dubieuze links. Aangezien ransomware en andere malware dezer dagen bestaat voor Android, en bovendien steeds gesofisticeerder wordt, is de functie geen overbodige luxe. De browserbescherming moet je in theorie beschermen van alle soorten van malware en phishing.
 
In tijden van Wannacry en Petya klinkt zo’n functie haast onmisbaar. Dat vinden ze bij Google al een tijdje. Chrome Safe Browsing bestaat al sinds december 2015 op de smartphone. De functie werd geboren op Chrome voor Windows-computers, maar biedt precies dezelfde bescherming op je mobiele telefoon. Je hoeft ze bovendien niet te activeren: wie surft via Chrome op zijn Android-telefoon is beschermd.
 
Play Protect voorziet je smartphone van realtime monitoring. Applicaties zijn natuurlijk de zwakte van ieder besturingssysteem. Daarom kijkt het de hele tijd naar de apps op je toestel en slaat het alarm zodra er iets mis is. De scanfunctie zit rechtstreeks in Android ingebakken, zodat eventuele malafide apps geen kans krijgen om je toestel over te nemen.
 
In 2014 rolde Google die functie al uit onder de noemer Verify Apps. De Android-ontwikkelaar verstopte de functie onder een encyclopedie aan submenu’s, maar op de achtergrond was ze al altijd actief. Opnieuw verandert er met Play Protect niet echt iets, behalve dan dat Google nog een keer duidelijk communiceert over de functie.
 
Als een app al op je toestel staat, is het soms natuurlijk te laat. Voortaan krijg je het geruststellende vinkje Verified by Google Play Protect te zien wanneer je een applicatie uit de Store wil binnenhalen. Dat geeft aan dat Google de app al onder de loep nam nog voor je die op je systeem zette. Klinkt dat logisch? Dat is het ook. Sinds de vroege dagen van Android bestaat die scanfunctie al. De Play Store is dan ook een veilige appwinkel. Malware komt doorgaans pas binnen wanneer gebruikers zelf, al dan niet per ongeluk, apps met een minder veilige oorsprong downloaden.
 

Niets nieuws

Je hebt intussen al door dat Android de laatste jaren al een stuk veiliger was dan je misschien dacht. Het grote probleem van Android tegenover iOS was nooit een inherent slechtere beveiliging, maar een aanzienlijk slechtere perceptie van die beveiliging. Apple pakte van het begin af aan uit met een erg afgesloten ecosysteem dat het zelf helemaal in de hand hield, met een focus op veiligheid.
 
[related_article id=”171616″]  
Google deed hetzelfde in zijn winkel, maar timmerde zijn OS niet helemaal dicht. Dat impliceert tot vandaag dat wie echt wil, op zoek kan gaan naar een louche applicatie, waarschuwingen kan negeren en zijn smartphone kan infecteren. In dat opzicht kan je een Android-smartphone vergelijken met een Windows-computer: geïnteresseerden kunnen hun antivirusprogramma het zwijgen opleggen en zichzelf infecteren.
 
Dat zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat ieder apk-bestand dat technisch gezien compatibel is met een Android-telefoon, ongeacht de herkomst, meetelt wanneer je statistieken over Android-malware te horen krijgt. Dat je al heel erg je best moet doen om een geïnfecteerde app te vinden en in de instellingen moet duiken om hem überhaupt te installeren, vertellen beveiligingsfirma’s daar doorgaans niet meteen bij.
 

Perceptieprobleem

Google stopte dus evenveel moeite in de beveiliging van zijn OS als Apple, maar die waarheid verdween al te vaak naar de achtergrond onder invloed van aan de haren getrokken rapporten over grote malwaregolven. Dat is deels de fout van Google, dat zijn beveilingingsfuncties overal en nergens verstopte in zijn OS zodat het gros van de Android-gebruikers zelfs niet wist dat er een equivalent voor ‘Find my iPhone’ bestaat.
 
Play Protect is zo meer een marketingpush dan wat anders. Google wil het veiligheidsimago van Android terecht opkrikken en een duidelijke naam moet daarbij helpen. Waarom Play Protect dan nog steeds verstopt zit onder Instellingen > Google > Beveiliging blijft ons ook een raadsel.
 
Android is in ieder geval een veilig besturingssysteem, dat je met een gerust hart in een zakelijke context kan gebruiken. Daarvoor hoef je niet te wachten op de uitrol van Google Play Protect.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/170083/android-wordt-eindelijk-een-veilig-besturingssysteem/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business