Het grote nadeel van Windows-as-a-Service

[Analyse] Een betere Windows-ondersteuning betekent ook een meer onvoorspelbare ondersteuning. Dat illustreerde Microsoft pas zelf met zijn aanpak van oudere hybride laptops.

 
Windows-as-a-Service vereist een mentaliteitswijziging bij bedrijven voor een zo pijnloos mogelijke implementatie. Het is niet eenvoudig om van periodieke grote Windows-updates over te stappen op een permanent evoluerend besturingssysteem, maar het is erg duidelijk waarom Microsoft voor het nieuwe model kiest. Wie Windows gebruikt verwacht van Microsoft een zo veilig mogelijk besturingssysteem. Aangezien de cyberdreiging snel evolueert, moet het OS mee evolueren om steeds immuun te zijn voor de nieuwste dreigingen. Een crisis als Wannacry toont aan hoe belangrijk het is om zo snel mogelijk een zo recent mogelijke versie van een besturingssysteem uit te rollen.
 
De nieuwe aanpak brengt helaas ook nadelen met zich mee. Voorheen communiceerde Microsoft erg duidelijk over de ondersteuning die je mocht verwachten bij een bepaalde versie van Windows. De softwarereus zou een OS tot een bepaalde tijd van updates voorzien, waarna het tijd werd voor een overstap. Bedrijven konden jaren op voorhand anticiperen op het einde van die ondersteuning.
 

Van hardware naar software

Met Windows-as-a-Service stelt Microsoft impliciet dat het Windows 10 quasi permanent zal blijven ondersteunen. Het OS zal mee blijven groeien met zijn tijd. Dat wil zeggen dat de te verwachten ondersteuning voor een laptop, desktop of hybride niet meer gekoppeld is aan de software die er op draait, maar aan de hardware zelf. Microsoft kan Windows 10 onmogelijk oneindig lang laten doorgroeien zonder af en toe de ondersteuning voor oudere hardware op te geven. Zo kom je terecht in een systeem waarbij een laptop die Windows 10 draait, plots geen toegang meer krijgt tot de meest recente versie van het besturingssysteem.
 
Vorige week kondigde Microsoft inderdaad aan dat de nieuwste Windows 10-update niet zal uitrollen naar hybride laptops met een Intel Atom-chip aan boord, daterend uit de periode 2012 tot 2014. Deze eerste hybride laptops ontketenden destijds de revolutie van de flexibele designlaptop, al waren ze zelf bijlange nog niet zo mooi als wat je vandaag in de rekken vindt. In die hoedanigheid zijn de toestellen niet bepaald zakelijk te noemen, maar de zet illustreert de inherente beperking van het servicemodel.
 
Microsoft garandeert een ondersteuning van 18 maanden voor iedere ‘feature update’ van Windows 10. Dat zijn grote updates zoals we er al twee gezien hebben: de verjaardagsupdate en de Creators Update. Door een toestel de eerstvolgende feature update te ontzeggen, kijkt het in theorie aan tegen een verlies van beveiligingsondersteuning na amper anderhalf jaar.
 

Onvoorspelbaar

De Atom-laptops zijn de eerste maar zeker niet de laatste die Windows 10-ondersteuning zullen verliezen. Het grootste probleem hier is het gebrek aan voorspelbaarheid. Wanneer een specifiek toestel zijn laatste feature update zal ontvangen, lijkt af te hangen van de richting waarin Microsoft uit wil met Windows 10. Er bestaat momenteel geen lijst waarop je per laptopmodel kan nagaan tot wanneer de ondersteuning minimaal loopt.
 
Wie bij de lancering van Windows 10 een nieuw toestel heeft gekocht, hoeft zich vermoedelijk geen zorgen te maken. Het probleem is natuurlijk dat Microsoft, zeker bij consumenten, de Windows 10-update erg heeft gepusht. Windows 8-gebruikers moesten bijna moeite doen om de update niét binnen te halen. Een significant deel van het Windows 10-park bestaat met andere woorden uit iets oudere toestellen, waarover Microsoft schijnbaar geen beloftes kan maken.
 
Nadella en de zijnen zullen het vermoedelijk niet aandurven om toestellen met een zakelijk karakter even snel in de koude te zetten, gezien het kwaad bloed dat dat zou zetten in de lucratieve zakelijke sector. Dat doet niet helemaal af aan het probleem: harde data over ondersteuningsperiodes ontbreken, en 18 maanden is eenvoudigweg niet voldoende in een zakelijke context. Met de introductie van Windows-as-a-Service heeft Microsoft een Windows-versie uitgerold die inherent veiliger is dan zijn voorgangers, maar desalniettemin een onzekerheid met zich mee brengt die nieuw is voor het Windows-platform.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business