De zeven jobs die het snelst worden overgenomen door robots

Wanneer neemt een AI jouw job over? Een onderzoek van de universiteit van Oxford voorspelt wanneer robots mensen zullen overtreffen in de voornaamste industrieën.

 
“AI zal de moderne maatschappij transformeren door een nieuwe invulling te geven aan transportatie, gezondheidszorg, wetenschap en het leger”, aldus professor Katja Grace en haar mede-onderzoekers van het Future of Humanity-instituut, verbonden aan de universiteit van Oxford. “Om het beleid aan te passen, moeten we correct op die vooruitgang anticiperen.”
 
Die insteek is de directe aanleiding voor een onderzoek naar de ontwikkeling van AI en robotica. De onderzoekers proberen te voorspellen in welke domeinen computers mensen gaan voorbij steken, en tegen wanneer. Ze voorspellen dat er een kans van 50 procent bestaat dat computers binnen een halve eeuw beter zijn in zowat alle menselijke jobs, maar vooraleer we daar zijn zullen robots het werk van mensen geleidelijk overnemen in zowat alle sectoren.
 
De onderzoekers zetten op een rijtje in welke domeinen AI volgens hen het snelst beter zal zijn dan de mens. Het onderzoek is gebaseerd op een ondervraging van 352 AI-onderzoekers, die met kennis van zake antwoorden gaven op verschillende vragen. De voorspellingen zijn opgebouwd aan de hand van de nodige expertise, maar het hele onderzoek blijft natuurlijk gebaseerd op speculatie.
 

Deze grafiek toont wanneer onderzoekers denken dat AI beter zal worden in bepaalde domeinen dan mensen. De lijn geeft de spreiding van de voorspellingen weer, het punt het gemiddelde.
 
Ondanks de voorspelling dat het nog maar 45 jaar zal duren alvorens AI beter is in zowat alles dan de mens, denken de onderzoekers gemiddeld dat het nog 122 jaar zal duren voordat het gros van ’s werelds jobs effectief wordt uitgevoerd door machines.
 
Business Insider combineerde die kennis met cijfers van het Amerikaanse Occupational Information Network: een database met gedetailleerde informatie over de voornaamste jobs. Rekening houdend met de voorspellingen van de onderzoekers en het automatiseringspotentieel van bestaande jobs, kan er een lijst worden opgesteld van zeven beroepen die kwetsbaar zijn voor robot-solicitanten. Concreet kijken we naar de procentuele teloorgang van jobs onder invloed van automatie tegen 2020. Houdt er rekening mee dat de cijfers gebaseerd zijn op de Amerikaanse invulling van de functies.
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business