Dit zijn de 3 meest voorkomende oorzaken van ransomware

Uit cijfers die Statista verzamelde blijkt dat achteloze werknemers vaak een rol spelen in het binnenhalen van ransomware.

 
Ransomware maakt al enkele jaren een opmars, tot nu. De WannaCry-ransomware die de wereld teisterde gedurende de afgelopen dagen, maakte honderdduizenden systemen buit en zou volgens verschillende bronnen een ‘wake-upcall’ moeten zijn. Statista werpt een licht op welke sectoren de afgelopen jaren vooral werden getroffen door ransomware, en op welke manier de malware binnendrong.

Dienstensector meest geviseerd

Volgens cijfers van Symantec wordt de dienstensector wereldwijd het meest geviseerd: zij krijgen maar liefst 38 procent van de ransomware-aanvallen wereldwijd te verduren. Daarmee heeft het tevens een ruime voorsprong op de nummer twee, de industriële sector.  Het openbaar bestuur en de financiële en immobiliënsector hebben een gedeelde derde plaats met 10 procent van de aanvallen wereldwijd, en de groothandel is tot slot goed voor 9 procent van de ransomware-aanvallen.

 

Spam en phishing

Verrassend is hoe die ransomware het bedrijf kan binnen sluipen. De meeste besmettingen gebeuren via een combinatie van mails en onoplettende werknemers, volgens cijfers van security-provider Datto. Het vaakst wordt ransomware verspreid door spam of phishing-mails. In dat geval krijgt de werknemers een schijnbaar dringende mail met een link of bijlage. De ontvanger zal aangespoord worden om zo snel mogelijk de link of het bestand te openen, waarna de ransomware wordt geactiveerd en zich eventueel kan verspreiden binnen het bedrijf. Zo kan het bedrijfsnetwerk in enkele seconden worden versleuteld.

Weinig training

Een variatie op dit scenario heeft te maken met pure onwetendheid. Vele werknemers zijn niet getraind om verdachte links te herkennen, en kunnen ransomware binnenbrengen door bijvoorbeeld online het verkeerde bestand te downloaden of pakweg op een kwaadaardige Dropbox-link te klikken. Samen met de phishing-mails betekent dat dat ongetrainde werknemers verantwoordelijk zijn voor zo’n 80 procent van alle ransomware-infecties. Andere manieren waarop een aanval gebeurt, komen veel minder voor, zoals kwaadaardige websites of advertenties of een gebrek aan beveiliging.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/170622/windows-kwetsbaar-veilig-wannacry-ransomware/
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business