Achtergrond

Hiervoor wordt artificiële intelligentie in de toekomst echt gebruikt

Vergeet robotstemmen en schaakkampioenen. In de toekomst heeft artificiële intelligentie succes in deze tien toepassingen.

 
Artificiële intelligentie wordt vaak afgebeeld als een hyperintelligente, menselijke entiteit die zich enerzijds stort op het oplossen van onmogelijke problemen, en anderzijds zich inspant om je te vertellen waar het dichtstbijzijnde restaurant is.
 
Die visie klopt niet helemaal, zegt onderzoeksbureau Tractica. Hun studie legde de meest lucratieve toepassingen van artificiële intelligentie in de nabije toekomst bloot. Om die te bepalen, werd de verwachte omzet voor elke AI-toepassing berekend voor de periode tussen 2016 en 2025. Zo kwam het bureau tot een top tien van gebieden waarin AI wellicht het meest gebruikt zal worden.
 

Bron: Statista, 2016

[related_article id=”168902″]

 

1 Beeldherkenning en ‘tagging’

Omzet 2016-2025: 8 miljard dollar
 
De meest lucratieve toepassing van de volgende tien jaar wordt beeldherkenning. Beeldherkenning wordt al door bedrijven als Google, Microsoft, Apple en anderen gebruikt om bijvoorbeeld foto’s te rangschikken of afgebeelde objecten te taggen. Zo kan je in Google Photos zoeken in je foto’s op een zoekterm zoals ‘hond’, waarna het normaal al je foto’s weergeeft waarop een hond wordt afgebeeld, zonder dat jij dat ooit hebt gespecifieerd. Bovendien kan de AI-techniek ook gebruikt worden om advertenties te optimaliseren. Facebook gebruikt beeldherkenning om tekst in advertenties te herkennen, waarna adverteerders kunnen worden gewaarschuwd wanneer hun advertentie verbeterd kan worden.

2 Beleggingsstrategie verbeteren

Omzet 2016-2025: 7,5 miljard dollar
 
Logischerwijs een lucratieve handel: kunstmatige intelligentie op de beurs. Gebaseerd op geopolitieke factoren, markt-indices, en macro-economische data, kan artificiële intelligentie waarschijnlijke scenario’s voorspellen. Rekening houdend met het meest waarschijnlijke scenario, wordt de beste beleggingsstrategie bepaald. Deze vorm van AI zal het populairst worden bij hedgefunds, en kan tot 7,5 miljard dollar opbrengen.

3 Verwerken van patiëntengegevens

Omzet 2016-2025: 7,3 miljard dollar
 
Kunstmatige intelligentie om de gegevens van patiënten te verwerken staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar volgens Tractica zal daar binnen de tien jaar verandering in komen. Door patiëntendata door AI te laten verwerken, kan relevante informatie rond allergieën, genetische aandoeningen en huidige medicatie snel opgespoord worden. Verzekeringsmaatschappijen zullen hier ook de nodige voordelen in zien: zij kunnen snel een reëel risico bepalen waarop de bijdrage wordt gebaseerd.
[related_article id=”168687″]  

4 Voorspellend onderhoud

Een defect in voertuigen, machines, en andere systemen repareren voordat het zich manifesteert; dat is voorspellend onderhoud. Tot nu toe kunnen defecten vrij goed voorspeld worden door de toestand van de machine te onderzoeken op slijtage of andere indicatoren, maar met AI wordt het mogelijk om defecten te voorspellen zonder zulke signalen. Handig voor sectoren waar defecten bedrijfskritisch of zelfs levensgevaarlijk zijn; denk maar aan de luchtvaartsector.

5 Object-identificatie, ‘tracking’

Met satellietbeelden kunnen we tot op een bepaalde hoogte zien wat er zich overal ter wereld afspeelt. Zulke beelden worden vandaag voornamelijk geïnterpreteerd door mensen, maar zullen binnenkort geheel door artificiële intelligentie kunnen worden onderzocht. Zo kunnen we de bevolkingsdichtheid meten, grootschalige migraties en transportroutes observeren en ecologische evoluties onderzoeken.

6 Begrijpen van beelden

AI kan beelden herkennen en ze categoriseren, maar worstelt nog met het realtime analyseren van een onbekend beeld, vooral wanneer een gebruiker een vraag stelt over de context. In de toekomst wordt dat echter een populaire toepassing. Zo zal je bij een afbeelding van een feeëriek park aan een AI-systeem niet alleen kunnen vragen “Waar is dit park?”, maar ook “Kan je tickets boeken naar dit park tussen 2 en 5 december?”. In plaats van beelden te categoriseren, zal AI ze moeten begrijpen.

7 Geofysisch onderzoek

Om naar olie te boren, wordt eerst een geofysisch onderzoek uitgevoerd. Dat kan op verschillende manieren, en is erg tijdsintensief. De resultaten, seismische data, worden verwerkt en geanalyseerd door menselijke experten, wat maanden kan duren. Met deep learning kan het proces worden geautomatiseerd: efficiënter en accurater.
 

 

8 Posten op sociale media

Je publiek bereiken op sociale media is niet zo makkelijk als het eruitziet. Kiezen welke content je online zet, is grotendeels nog een trial-and-error-proces. AI kan een deel van het giswerk wegnemen door te voorspellen hoe goed bepaalde content zal scoren bij een bepaalde doelgroep.

9 Navigatie

Autonome voertuigen mochten natuurlijk niet ontbreken uit de lijst. Er wordt volop geëxperimenteerd met drones, zelfrijdende auto’s, schepen en andere transportmiddelen die zich zonder bestuurder kunnen voortbewegen. Daarvoor moeten objecten gedetecteerd, herkend en vermeden kunnen worden, om botsingen te vermijden en accuraat van punt A naar punt B te raken.
 
[related_article id=”166694″]

10 Cybersecurity

Ten slotte speelt kunstmatige intelligentie een rol in cybersecurity. AI kan een security-systeem voortdurend updaten met nieuwe samples en bedreigingen. Zo wordt het realtime aangepast en worden bedreigingen automatisch gekoppeld met de juiste response.
 
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business