Houdt Google zijn datacenters beter kleurloos?

Google plant om zijn datacenters op te fleuren met kleurige muurschilderingen: goed idee of excentrieke flater?

 
Ondanks hun grootte vallen meeste datacenters niet op. Als nondescripte, grijze blokken lijken ze nog het meest op een doorsnee industrieterrein. Dat is niet geheel ongewild. Het kloppend hart van een bedrijf, of een hele industrie, is nu eenmaal niet iets dat je in de spotlight wilt zetten. Daar denkt Google echter anders over.

Likje verf

Met het Data Center Mural Project wilt Google de eigen datacenters wereldwijd doen schitteren. “Omdat deze gebouwen doorgaans niet echt veel bieden om naar te kijken, doen mensen dat meestal niet, en leren ze zelden iets over de ongelooflijke structuren en de mensen die zoveel van het moderne leven mogelijk maken.”
 
Met die gedachte in het achterhoofd, rekruteerde Google enkele artiesten om vier van hun datacenters te verfraaien. In plaats van de grijze, betonnen muren, zullen voorbijgangers muurschilderingen zien prijken. Ongetwijfeld een vrolijk beeld, maar is het ook een goed idee?

Undercover

Datacenters zijn onopvallende constructies omdat bedrijven het zich niet kunnen veroorloven om ze te openbaren. Simpelweg: het mogen geen doelwitten worden. De gebouwen hebben immers niet enkel te vrezen van  cyberaanvallen, en de kansen op een fysieke aanval worden sterk verminderd als niemand weet waar je datacenter zich precies bevindt. Het idee dat datacenters versierd worden met felle graffiti zal dus niet snel aanslaan. Ze kunnen de extra aandacht missen als kiespijn.
 
Dat gezegd zijnde, als bekendste internetbedrijf ter wereld beschik je nu eenmaal over wat meer bewegingsvrijheid. Google staat niet bekend om zich aan de status quo te houden, en de locaties van hun datacenters zijn geen geheim. Iedereen kan het lijstje online opzoeken.
 
Kortom, het landschap zal niet snel gevuld worden met decoratieve datacenters. Dat vormt voor de meeste bedrijven een te groot risico, voor een leuk, maar uiteindelijk weinig nuttig initiatief. Als er echter één bedrijf is dat daar van kan afwijken, dan is het wel Google.
 

 
Het Data Center Mural Project richt zich tot nu toe op vier van Google’s vijftien datacenters wereldwijd, waaronder België. Het datacenter in St. Ghislain is ondertussen al afgewerkt door Oli-B, die de buitenkant opvrolijkte met “een abstracte interpretatie van de cloud”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business